Chef
Wojciech Modest Amaro

Najbardziej utytułowany i rozpoznawalny polski szef kuchni na świecie.   Samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie,  u boku takich sław jak Ferran Adria, Rene Redzepi czy Juan Roca. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. 

Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska i prowadzący legendarny program Hell’s Kitchen. Założyciel Forgotten Fields Farm – farmy dedykowanej przywracaniu bioróżnorodności i zapomnianym odmianom. 

W 2020 Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu uhonorowała go najbardziej prestiżową nagrodę kulinarną świata Grand Prix de l’art. de la Cuisine przyznawaną najwybitniejszym Szefom kuchni, których mistrzostwo i kreatywność zyskały uznanie na całym świecie.

Kalendarium

2020 / Grand Prix de l’Art de la Cuisine

2020 / Grand Prix Litterarure „HEARTMADE by atelier Amaro” AIG / Paris

2020 / The Best Chef Awards #46 in The world

2020 / La Liste Country Winner Best Restaurant in the World

2019 / 50BestDiscovery

2019 / Sympozjum Food meets Science, Barcelona

2019 / The Best Chef Awards – Top 100

2019 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine

2019 / Chef’s Table Tribeca

2018 / książka „Heartmade by atelier Amaro”

2018 / 12 Days of Christmas, Meadowood, CA

2018 / Museum of Modern Art San Francisco inSitu – Hall of Fame

2017 / Masterclass at Blue Hill at Stone Barns, USA

2017 / Gourmet Festival / Budapeszt

2017 / wastED with Dan Barber / Londyn UK

2017 / World’s 50Best Restaurant – Discovery Series

2016 / el Celler de Can Roca, Hiszpania

2016 / Seoul Gourmet, Korea

2015 / Sympozjum Food on The Edge, Irlandia

2015 / Obsession, UK

2013 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine

2013 / 1*Michelin Star atelier Amaro

2013 / sympozjum Madrid Fusion

2012 / gospodarz Cook it Raw Poland

2011 / otwarcie atelier Amaro

2010 / 4 książka świata World’s Cookbook Awards „Natura Kuchni Polskiej”

2010 / Noma, Dania

2009 / książka Kuchnia Polska XXI wieku

2008 / elBulli, Hiszpania

2007 / Nagroda Chef de l’Avenir – Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna, Paryż