Chef
Wojciech Modest Amaro
Najbardziej utytułowany i rozpoznawalny polski szef kuchni na świecie. Samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria, Rene Redzepi czy Juan Roca. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień.
Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska i prowadzący legendarny program Hell’s Kitchen. Założyciel Forgotten Fields Farm – farmy dedykowanej przywracaniu bioróżnorodności i zapomnianym odmianom.
W 2020 Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu uhonorowała go najbardziej prestiżową nagrodę kulinarną świata Grand Prix de l’art. de la Cuisine przyznawaną najwybitniejszym Szefom kuchni, których mistrzostwo i kreatywność zyskały uznanie na całym świecie.
Kalendarium
2020 / Grand Prix de l’Art de la Cuisine
2020 / Grand Prix Litterarure „HEARTMADE by atelier Amaro” AIG / Paris
2020 / The Best Chef Awards #46 in The world
2020 / La Liste Country Winner Best Restaurant in the World
2019 / 50BestDiscovery
2019 / Sympozjum Food meets Science, Barcelona
2019 / The Best Chef Awards – Top 100
2019 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine
2019 / Chef’s Table Tribeca
2018 / książka „Heartmade by atelier Amaro”
2018 / 12 Days of Christmas, Meadowood, CA
2018 / Museum of Modern Art San Francisco inSitu – Hall of Fame
2017 / Masterclass at Blue Hill at Stone Barns, USA
2017 / Gourmet Festival / Budapeszt
2017 / wastED with Dan Barber / Londyn UK
2017 / World’s 50Best Restaurant – Discovery Series
2016 / el Celler de Can Roca, Hiszpania
2016 / Seoul Gourmet, Korea
2015 / Sympozjum Food on The Edge, Irlandia
2015 / Obsession, UK
2013 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine
2013 / 1*Michelin Star atelier Amaro
2013 / sympozjum Madrid Fusion
2012 / gospodarz Cook it Raw Poland
2011 / otwarcie atelier Amaro
2010 / 4 książka świata World’s Cookbook Awards „Natura Kuchni Polskiej”
2010 / Noma, Dania
2009 / książka Kuchnia Polska XXI wieku
2008 / elBulli, Hiszpania
2007 / Nagroda Chef de l’Avenir – Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna, Paryż